Hoe maak je een video tutorial (online cursus)?

Een video tutorial maken maken (oftewel een online cursus) is een goede, leuke manier om online geld te verdienen. Er zijn verschillende soorten video tutorials welke je kunt maken. Maar weet je ook hoe je een online cursus of instructie opneemt? En hoe plaats je een video op YouTube en op je WordPress website?

video tutorial

Wat voor video tutorials zijn er?

Er zijn diverse soorten video tutorials:

 • Spellen (online gaming)
  • Hierbij geef je instructies hoe je een spel speelt of hoe op een volgend level komt. Heel populair bij de jeugd!
 • Cursus (alles wat je op je computer kunt)
  • Ben je ergens goed in of kun je iets goed uitleggen? Denk dan eens aan het geven van een online cursus. Eigenlijk maakt het niet uit hoe goed of ervaren je ergens in bent: er is altijd iemand wel iemand die er net wat minder goed of ervaren in is dan jij. En dat is je doelgroep!
  • Denk aan het bedienen of gebruiken van speciale programma’s (word, excel) of meer specifieke programma’s (autocad etc).
  • Eigenlijk alles wat je online of op je computer kunt zijn wel cursussen in te verzinnen!
 • Presentatie
  • Naast lesgeven in iets wat je op je computer kunt doen is het natuurlijk ook mogelijk om een presentatie voor te bereiden in Powerpoint of Google Sheets en deze te gebruiken voor je online cursus. Hierbij geef je dan uitleg voor je cursisten.

Dit is uiteraard maar een minimale selectie. Andere voorbeelden zijn tekenen (sketchnoting) of gewoon met je telefoon of videocamera opnames maken. Kijk eens rond op YouTube, de voorbeelden zijn eindeloos. Genoeg inspiratie!

Hoe neem je een video tutorial op?

Er zijn verschillende gratis software pakketten om een video tutorial op te nemen:

 • Xbox  Game bar binnen Windows 10 (onderdeel van de standaard geïnstalleerde Xbox app)
 • Apowersoft (Windows of online)Camstudio (Windows)
 • Quicktime (Apple)
 • etc.

Omdat ik zelf geen Apple gebruiker ben heb ik geen ervaring met Quicktime (in ieder geval niet op de Mac). Derhalve zal ik me in dit artikel beperken tot uitleg van de eerste 4 opties.

 

Xbox Gamebar (Windows 10)

Dit zou je ook wel de ‘standaard’ optie kunnen noemen binnen Windows 10.

Standaard wordt met je Windows 10 installatie de Xbox app mee geïnstalleerd. Wanneer je deze app opent en 1 van de volgende toetsencombinaties gebruikt dan kun je je scherm opnemen, opslaan en delen:

 1. Open de Xbox app vanuit je startmenu (meld je eventueel aan)
 2. Open het window wat je wilt gaan opnemen
 3. druk WIN+G (Windows toets en letter G tegelijkertijd) om de Gamebar te openen
 4. Kies je instellingen (met of zonder microfoon etc.)
 5. Start de opname door op het rode rondje te drukken (of WIN+ALT+R)
 6. Om te stoppen druk je nogmaals op WIN+G en klaar!
  video tutorial met Xbox Gamebar Windows 10

Apowersoft

Apowersoft heeft een gratis online screen recorder gemaakt welke heel goed en intuitief werkt. Het enige wat je hoeft te doen is:

 1. Ga naar de site van Apowersoft online screen recorder
 2. Druk op ‘Opname Starten’
 3. Prompt: Download en installeer de launcher
 4. Start de opname met behulp van de launcher.
 5. De launcher geeft tevens aan met welke sneltoetsen je de opname kunt pauzeren of stoppen

Je kunt natuurlijk ook eenvoudig de knoppen op de launcher zelf gebruiken:

video tutorial met apowersoft online screen recorder launcher

Er is ook een desktop versie. De link hiervoor is te vinden op bovenstaande website (‘Download bureaublad versie’). Deze is echter beperkt in functionaliteit, tenzij je betaalt voor de pro versie.

Camstudio

Een van de bekendste software pakketten voor je Windows laptop is Camstudio. Dit is een gratis pakket wat eenvoudig te gebruiken is. Hierdoor is het uitermate geschikt om mee te beginnen en te oefenen. Wanneer je verder komt en behoefte hebt aan hogere kwaliteit films of meer functionaliteit kun je altijd nog eenvoudig overstappen op betaalde software om je video tutorials op te nemen.

Hoe je Camstudio installeert zie je in deze korte video tutorial:

Dit is tevens meteen een voorbeeld van een video tutorial! De muziek moet je van houden… je mag je geluid uitzetten bij het bekijken van de video.

Hoe plaats je de video op Youtube?

Je hebt nu Camstudio op je laptop geïnstalleerd en je online cursus of video tutorial opgenomen. Om deze nu met de rest van de wereld te kunnen delen is het het handigst om deze te uploaden naar YouTube.

Hiervoor ga je naar YouTube.com en klik je rechtsboven op de knop ‘uploaden’.

Als je nog geen YouTube kanaal hebt wordt je gevraagd om deze te maken. Kies een logisch naam die je publiek gaat begrijpen.

Afhankelijk van wat je met je content van plan bent kun je kiezen om je video te uploaden als:

 • Openbaar
  • Als je van plan bent om mensen te laten betalen voor je content is het natuurlijk niet handig om deze openbaar te publiceren…
 • Verborgen
 • Privé

Nadat je de juiste privacy instelling hebt gekozen kies je je bestand en wordt deze geüpload.

Hoe plaats je een YouTube video op je WordPress website?

Het plaatsen van je YouTube video op je WordPress website (zoals ik hierboven gedaan heb) gaat als volgt:

 • Ga naar je YouTube video
 • Klik op de knop ‘delen’ onder de video
 • Kies voor ‘insluiten’
 • Hier kun je een aantal opties aan- en uitvinken:
   • Wanneer het je eigen video’s zijn die naderhand kunt voorstellen is dit interessant, voor alle andere gevallen zou ik deze optie uitvinken.
   • Dit lijkt me wel prettig voor je bezoeker, aan laten dus
   • Dit is persoonlijk en afhankelijk van hoeveel uitleg je rondom het filmpje geeft.
   • Hiermee slaat YouTube geen informatie op over je bezoekers van je website, tenzij ze je video afspelen. Wel zo fijn voor je bezoekers!
 • Vervolgens selecteer je de boven het voorbeeld weergegeven html code die staat weergegeven, beginnend met  “<iframe width=” etc.
 • Ga naar je WordPress website (het wp-admin gedeelte), ga naar je bericht of pagina waar het filmpje moet komen en plak deze code tussen je tekst.
 • Als je nu naar ‘visueel’ gaat zie je direct het filmpje

Zoals je ziet zijn het een aantal eenvoudige stappen

Hoe verdien je geld met je online cursus?

Er zijn diverse manieren om hier geld mee te verdienen. De eerste is met advertenties of reclames rondom je eigen YouTube filmpjes. Dit gaat niet om grote bedragen maar als je maar genoeg kijkers en volgers hebt loopt dit behoorlijk op. Je hoeft niet lang op Google rond te kijken voor ‘YouTubers’ of vloggers die rijk zijn geworden van hun YouTube filmpjes.

Naast geld verdienen via YouTube en reclame op of rond je filmpje zijn er ook online marktplaatsen om je cursus te verkopen. Een bekend Amerikaans voorbeeld is udemy.com. In Nederland heb je ucourse.nl die dit concept in Nederland sinds 2015 uitrollen.

Een andere manier is je online cursus te verkopen op je eigen website. Een bekend voorbeeld is Jacko Meijaard die je in zijn Affiliate Marketing Revolutie uitlegt hoe je online een Affiliate Marketing website maakt en hier vervolgens geld mee verdient.

Heel veel succes met het opnemen en verkopen van je eigen video tutorials!