Passief inkomen: hoe dan?

Er zijn heel veel verschillende soorten passief inkomen. De belangrijkste en meest effectieve manieren waarmee jij passief inkomen kunt vergaren doen we hierbij uit de doeken. Passief inkomen is bekend geworden in 2010 bij het verschijnen van het boek ‘Een werkweek van 4 uur (The Four Hour work week) van Timothy Ferriss. Dit boek was een revolutie voor heel veel mensen destijds en ook nu nog is het nog een heel inspirerend, relevant en interessant boek. 

Passief inkomen

Inhoud van dit artikel:

 • Passief inkomen verdienen: waarom?
 • Verschillende manieren om passief inkomen te verdienen
 • Passief inkomen verdienen met investering met geld wat je reeds hebt (spaargeld)
 • Passief inkomen verdienen zonder investering
 • Hoe genereer je dan wel passief inkomen?
 • Online assets
 • Digitale informatie verkopen
 • Referentie / verder lezen

Passief inkomen verdienen: waarom?

Waarom zou je passief inkomen willen verdienen? Geld verdienen is niet iets waar iemand blij van wordt. Het gaat erom wat je vervolgens met dit geld kunt doen. Het genereren (‘verdienen’) van inkomen zou dus zo min mogelijk tijd moeten kosten, zodat je meer tijd overhoudt voor de dingen die je écht graag doet en die je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld je vrienden, familie, reizen, op vakantie gaan of wat je nog meer kunt verzinnen.

In feite zijn dit alle dingen waar je vanaf morgen je tijd aan zou besteden, mocht je vandaag de jackpot of de loterij winnen en dus niet meer zou hoeven werken. Als je vanaf morgen nog maar 1 dag zou hoeven werken om hetzelfde te verdienen dan wat je nu doet: zou je dan toch 5 dagen blijven werken zodat je 5 keer zo veel inkomen hebt? Of zou je tevreden zijn met wat je hebt en je uitgavenpatroon niet verder laten stijgen zodat je tijd kunt doen doorbrengen met je familie, vrienden of en andere dierbaren?

Verschillende manieren om passief inkomen te verdienen

Maar wat is passief inkomen verdienen eigenlijk?

Een aantal verschillende manieren om passief inkomen te verdienen:

 • Online Digitale producten verkopen
 • Online Fysieke producten verkopen
 • Online Geld beleggen

Er zijn twee categorieën om passief inkomen te verdienen:

 • Passief inkomen verdienen met investering (geld wat je reeds hebt: spaargeld)
 • Passief inkomen verdienen zonder investering

passive income

Passief inkomen verdienen met investering met geld wat je reeds hebt (spaargeld)

Denk hierbij aan het beleggen van je geld of andere zaken. Over persoonlijk financieel management zijn heel veel boeken geschreven. Slim beleggen op passieve fondsen, dat zijn fondsen die niet actief met je geld aan de slag gaan maar eenvoudig de index volgen oftewel indexfondsen.

Naast het beleggen in indexfondsen zijn er nog meer manieren om Slimmer met je spaargeld om te gaan. Denk hierbij aan obligaties. Een obligatie is “een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening die door een overheid, een onderneming of een instelling is aangegaan”. 

Ook door slim met je spaargeld om te gaan kun je al geld verdienen. Door het niet bij een bank te laten staan waar je weinig rente krijgt, maar door het bij een bank neer te zetten waar je al meer rente krijgt

Passief inkomen verdienen zonder investering

Het nadeel van de hiervoor genoemde manieren is dat je al geld moet hebben voordat je het kunt beleggen of het efficiënter kunt inzetten om geld voor jou te verdienen om zonder dat je geld hebt geld te verdienen zijn er een aantal mogelijkheden en een aantal dingen die je kunt doen een eerste belangrijke is je mindset een heel interessant boek hierover is het boek rijke pa arme pa van Robert Kiyosaki. In dit boek vertelt Robert Kiyosaki dat hij een echte pa had die een mindset van arme mensen heeft en een tweede vader (de vader van zijn beste vriend) die de mindset van een rijke persoon heeft. Een ‘entrepreneur’ zoals ze dat daar noemen.

Het nadeel van een entrepreneur is dat deze inkomen verdient door te werken; door ideeën te verzinnen die anderen niet kunnen verzinnen of door risico’s te nemen die anderen niet durven te nemen. Of een gat in de markt zien die andere mensen niet zien. Dat valt allemaal niet onder de categorie passief inkomen. 

Hoe genereer je dan wel passief inkomen?

Passief inkomen genereer je door assets te kopen. Door het het creëren en genereren en kopen van Assets. Ook dit wordt uitgebreid beschreven in dit boek. Wat Robert Kiyosaki beschrijft in het boek is dat je met geld twee dingen kunt kopen, namelijk:

 • Assets
 • Liabilities

Het verschil tussen een Asset en een Liability is dat assets geld in je zak stoppen en liabilities geld uit je zak halen. Als voorbeeld noemt hij het kopen van een huis: veel mensen zien hun huis als een investering. Volgens Robert Kiyosaki klopt dat niet. Een huis koop je en vervolgens woon je erin maar dit levert je geen geld op. Een huis kan namelijk in waarde stijgen, maar ook in waarde dalen. Zoals je zag tijdens de huizencrisis van 2008. Een tweede huis wat je koopt om te verhuren is wel een asset: deze brengt maandelijks geld op. Als je dus € 100,- te besteden hebt en je koopt daar een horloge voor dan is dat een horloge een liability en geen asset. Koop je van die € 100,- echter aandelen of obligaties welke je op een rekening laat staan en verwacht dat die geld gaan opleveren, dan is dat een asset. 

Online assets

Een asset die je zelf kunt bouwen zonder veel investering is een winstgevende website. Denk bijvoorbeeld aan een Affiliate marketing website. Het voordeel hiervan is dat het een lage investering vergt. Het kost je vervolgens wel even tijd om de content op je affiliate marketing website te schrijven. Maar vervolgens blijft deze je geld opleveren doordat je bezoekers producten kopen waar jij een fee over ontvangt en op die manier inkomen verdient.

Een Affiliate marketing site is dus een asset. Een huis wat je verhuurt is een asset. Een aandelen portfolio welke je bezit en die je jaarlijks geld oplevert is een asset. Je eigen bedrijf waar je in werkt om inkomen te verdienen kan een Asset zijn, maar dat is vooral gewoon werk. Wanneer je bedrijf ook waarde heeft zonder jou, dus wanneer je het zou kunnen verkopen, kan het een asset  zijn.

Digitale informatie verkopen

De 4 stappen van Timothy Ferriss in ‘Een werkweek van 4 uur’ zijn DEAL: Define, Eliminate, Automate en Liberate. In deze mooie infographic wordt ‘The Four Hour work week heel goed toegelicht: 

Er zijn een aantal dingen die je op het internet kunt verkopen waarmee je passief inkomen kunt verdienen. Dat is digitale informatie. Door één keer tijd te investeren in het maken van een online programma of online cursus kun je daarna passief inkomen kan verdienen. Waarmee wordt bedoeld dat jij op een tropisch eiland onder een palmboom gaat zitten en terwijl jij daar zit klanten op jouw website komen volledig geautomatiseerd een aantal e-mails krijgen om ze warm te maken en vervolgens jouw digitale programma kopen waarmee ze eenmalig of liever nog maandelijks geld overmaken om van jouw digitale programma gebruik te maken. Dit kan dus een digitale cursus zijn, het kunnen apps zijn op een telefoon waarmee men digitale content koopt. Maar het kan ook een website zijn, of het kan een dienst zijn. Met een dienst is het wel belangrijk dat die dienst niet afhankelijk is van jouw uren (‘freelancen’ of ‘ZZP-er’) want dan geldt het niet als passief inkomen. Als de klant jou een bepaald bedrag per uur betaald dan is je inkomen afhankelijk van het aantal uren wat jij werkt en dat is niet passief. Worden die diensten uitgevoerd door anderen en jij ontvangt daar geld van dan geldt dit wel weer als passief. 

 

Wil jij ook passief inkomen verdienen door digitale assets te bouwen?

Klik dan hier en lees snel verder hoe jij dat voor elkaar kunt krijgen met een heel goede instructie.

 

Referentie / verder lezen: 

Een werkweek van 4 uurRijke Pa Arme Pa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *