5 tips om je eigen website te maken

Hoe maak je een website: Ben jij op zoek naar 5 tips hoe je je eigen succesvolle website kunt maken? Wil je een eigen website beginnen om geld te verdienen? Of wil je graag je passie met andere mensen delen? Er zijn een aantal basis vaardigheden welke je onder de knie moet zien te krijgen om een goede website te kunnen maken. Dit zijn zowel ‘harde’ (technische) vaardigheden als zachte vaardigheden, oftewel ‘skills’.

Hierbij de 5 tips die ik je graag mee wil geven om je in te verdiepen wanneer je je eigen website wilt maken:

Deze tips worden in dit artikel verder toegelicht.

Hoe maak je een website

 

WordPress

WordPress is de eerste vaardigheid die je onder de knie moet krijgen. Dit is meteen een technische vaardigheid wat wellicht een aantal mensen zal afschrikken, maar dit hoeft niet. WordPress is het besturingssysteem bij uitstek om een eigen website te maken en te publiceren. Gelukkig is WordPress niet moeilijk om te leren. Alle vragen waar je mee zit daar kun je online een antwoord op vinden (even googlen), of je kunt ervoor terecht bij je webhosting.nl.

Het eerste wat je moet doen is WordPress installeren. Veel webhosters zoals Vimexx rel=”nofollow”doen dit al voor je.

Nadat je WordPress hebt geïnstalleerd is een goed  WordPress thema belangrijk voor je website. Hiermee wordt niet bedoeld waar je WordPress website over gaat, maar de template hoe je website eruit komt te zien. Deze kun je vervolgens zelf aanpassen door er je eigen logo’s en tekst aan toe te voegen.

Copywriting

Copywriting is de volgende vaardigheid die je nodig hebt. Hiermee wordt bedoeld het schrijven van teksten voor je website. Er zijn online veel tekstschrijvers te vinden zijn die voor een schappelijk bedrag bereid zijn om je teksten voor je te schrijven.

Zeker in het begin raad ik je niet aan om hier geen gebruik van te maken. Dit omdat copywriting een essentieel onderdeel is van je website en een heel belangrijke vaardigheid om onder de knie te krijgen. Je kunt pas goed aan iemand uitleggen wat je verwacht, wanneer je er zelf ook een expert in bent. En hoe ga je straks beoordelen of de tekst die een freelancer voor je geschreven heeft goed genoeg is? Precies: door het eerst zelf goed te kunnen en er tijd en energie in te steken om dit te leren. Zeker in het begin zal je dit wat tijd kosten maar het zorgt er wel voor dat je je ook betrokken en eigenaar voelt van wat er op je website staat.

Of iets een goede tekst is voor jouw website hangt er natuurlijk vanaf wat voor website je hebt, wat het doel is van je website. Laten we er hier vanuit gaan dat je een commerciële website hebt waarmee je geld wil verdienen (je wilt tenslotten online geld verdiener worden!). In dat geval zal het dus een commerciële tekst moeten zijn die voldoet aan het opzet AIDA opzet. Dit betekent Attention, Interest, Desire en Action.

SEO

SEO is de volgende vaardigheid die je onder de knie moet krijgen . Dit staat voor search engine optimisation. Hiermee wordt bedoeld dat je tekst geoptimaliseerd wordt voor zoekmachines zoals google. Gelukkig heeft WordPress hier een hele goede plug-in voor, namelijk Yoast. Yoast helpt je om je tekst te te optimaliseren voor het keyword wat je voor ogen hebt. Voordat je echter een keyword  kiest (of eigenlijk: keywords) doe je hiervoor onderzoek. Keyword onderzoek is belangrijk om te doen voordat je je website bouwt. Dit bepaalt namelijk of je de juiste bezoekers die je voor ogen hebt, ook daadwerkelijk op je website gaat krijgen.
Er zijn Online hele goede keyword zoekers te vinden. Denk aan semrush.

Je kunt zoeken naar gerelateerde zoekwoorden. Dit betekent dat wanneer jij een website over reizen hebt, dan tik je dit in en de keyword finder geef je vervolgens terug welke zoekwoorden er nog meer gerelateerd zijn aan aan jouw Keyword.

SEO

Google Analytics

Niet meteen nodig om te starten, maar Google Analytics is ook een fantastisch pakket wat je na een paar maanden onder de knie zult moeten krijgen. Het zal je enorm helpen om je website verder te optimaliseren en te analyseren. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien welke artikelen het meeste bezoekers genereren en of je bezoekers op jouw website vinden waar ze naar op zoek zijn. Dit is niet alleen belangrijk voor jou om te weten of je copywriting (webteksten) het gewenste effect hebben maar is ook voor zoekmachines belangrijk.

Als Google ziet dat de bezoekers op jouw website veel bouncen, oftewel binnen een paar seconden weer weg zijn, dan zullen zij minder bezoekers naar je website sturen. En daardoor zal jouw pagina lager ranken dan een website op hetzelfde zoekwoord waar gebruikers wel langer blijven hangen. Google gaat er namelijk vanuit dat die andere website relevantere content bevat dan jouw website omdat ze daar langer blijven hangen. Google neemt dus aan dat wanneer een bezoeker binnen een paar seconden weg gaat van jouw website, deze daar niet gevonden heeft wat hij of zij zocht.

Verkopen

Zonder verkopen verdien je geen geld online. Verkopen is online  (en offline) vaardigheid die nodig is in alles wat je doet om geld te verdienen. Sommige mensen zullen dit vervelend vinden en sommige niet. Wat je ook verteld wordt: het is niet iets waarmee je geboren wordt. Veel mensen zijn in de loop der jaren door ervaring ergens vakinhoudelijk erg goed in geworden. Maar wanneer je vervolgens voor jezelf begint in plaats van voor een baas te werken dan komt er altijd een een stuk verkoop bij wat je erbij moet gaan doen.

Dit kan zijn wanneer je als freelancer aan de slag gaat en jezelf moet verkopen, of wanneer je je een winkel had en je moet vervolgens online je producten gaan verkopen open. Het kan ook zijn dat je online een digitaal product wilt gaan verkopen van jezelf of van iemand anders (affiliate marketing).

verkopen

Hoe je het ook wendt of keert: Als je iets wil verkopen heb je daar verkoop vaardigheden voor nodig. Het maakt wel iets uit of je je iets persoonlijk aan iemand probeert te verkopen, of wanneer je dat middels een website probeert. Op internet kun je heel veel mensen bereiken, echter op het internet zijn heel veel mensen die hetzelfde doen als jij. Je zult dus meer moeite moeten doen om die bezoeker van jouw website tot klant om te toveren.

  • Ten eerste zul je de bezoeker op je website moeten zien te krijgen
  • vervolgens zul je deze bezoeker zover moeten zien te krijgen dat deze een bepaalde actie uitvoert die jij graag wilt.
    • Dit kan zijn gegevens achterlaten maar ook zijn het kopen van een product
  • Als je digitale kennis gaat verkopen dan zul je in staat moeten zijn om een online training op te zetten
    • deze zul je moeten opnemen en deze zal een bepaalde opbouw moeten hebben
  • Als je fysieke producten wil gaan verkopen dan zul je een webshop moeten bouwen
    • Dit is behoorlijk complex, als beginner is het misschien beter om hier iemand voor in te huren, of dit als dienst ergens af te nemen.

Je kunt bijvoorbeeld wel al eenvoudig starten: begin een webshop op Marktplaats. Vergis je niet, er zijn behoorlijk grote winkels die dat doen. Bijvoorbeeld door hun oude voorraad te verkopen via Marktplaats in plaats van via hun eigen webshop. Je hebt ook mensen die bijvoorbeeld een eigen winkeltje beginnen bij bol.com en op die manier online geld verdienen.

Ben je er al uit wat je wilt gaan doen? En hoe je het wilt gaat doen? Super!

Mocht je klaar zijn om online geld te gaan verdienen dan adviseer ik je nog even hier verder te kijken!

eenvoudig geld verdienen