Geld verdienen door website verkopen

Je website verkopen biedt je de mogelijkheden om er iets aan te verdienen ook als je besluit te stoppen met een website. Een website succesvol maken lukt niet in een dag. Het is leerproces waar maanden, zo niet jaren overheen gaan. Voorkomen is beter dan genezen: voordat je een ladder tegen een muur zet, denk je voordat je gaat klimmen eerst goed na of je de ladder wel tegen de juiste muur zet! Anders loop je het risico dat je weer terug naar af moet en weer helemaal opnieuw moet beginnen. Bloed, zweet en tranen heb je besteed om je eerste website te bouwen. Na maanden kom je er achter dat het onderwerp wat je gekozen hebt je toch niet ligt. Of dat de niche waarvan je dacht dat deze ontzettend winstgevend zou zijn, in de praktijk toch minder oplevert dan gedacht en gehoopt. Alle tijd weggegooid, neem je verlies en weer opnieuw beginnen? Gelukkig hoeft dat niet. 

Waarom zou je website verkopen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een website wilt verkopen:

  • Je hebt geld nodig;
  • Je wilt tijd vrij maken om te besteden aan een succesvoller project of een nieuwe trend;
  • Je hebt besloten je te focussen op een andere niche;
  • Het onderwerp ligt je niet (meer) of je ziet geen potentie meer in je website.

Wat je reden ook is: wat voor jou niet meer interessant is kan dat voor iemand anders nog wel zijn. Alle opgedane kennis en ervaring in je website heeft natuurlijk nog steeds waarde. Daarnaast is het natuurlijk fijn als je nog wat terugziet voor de tijd die je in de ontwikkeling van je website hebt gestoken. Dat is dan ook een prima mogelijkheid.

Website verkopen

Waar kun je je website verkopen?

De bekendste marktplaats om je website of domein te verkopen is sitedeals. Even rondneuzen op google levert nog andere sites op zoals  mijnwebsiteverkopen.nl of websitestekoop.nl. Deze zijn echter minder bekend, trekken minder bezoekers en daardoor is de kans dat je een goede prijs voor je website ontvangt dus ook kleiner. Als verkoper ben je er immers bij gebaat dat er meerdere geïnteresseerden zijn die tegen elkaar op gaan bieden en zo hopelijk de prijs opdrijven. Wees echter wel realistisch…

 

Wat levert het op?

De prijs van jouw website wordt niet bepaald door hoeveel dagen en nachten jij hebt zitten zwoegen om van jouw website de mooiste te maken die je ooit gemaakt hebt. Hopelijk indirect wel, maar je koper zal toch echt meer geïnteresseerd zijn in:

  • Wat is je domeinnaam?
  • Hoe hoog is je omzet? (en de omzet ontwikkeling)
  • Hoe hoog scoor je in Google op belangrijke keywords?
  • Wat is de leeftijd van je site en domein? (wat uiteraard weer terug te zien moet zijn in je score in Google)

Zorg dat je al deze informatie beschikbaar hebt voor je kopers. De prijs die je website oplevert is helaas geen exacte wetenschap, maar zal een afweging zijn van bovenstaande factoren: wat je website nu oplevert en hoeveel groeipotentie de koper ziet in je website. Op diverse forums en websites worden bedragen genoemd die je een indicatie kunnen geven. Denk voordat je je site te koop zet goed na of je dit wel echt wilt: je kunt de kip met de gouden eieren immers maar 1x verkopen.

Conclusie

Denk goed na voordat je je website verkoopt: waarom wil je dit? Is het wel echt nodig? Heb je besloten dit toch te gaan doen: verdiep je in je eigen site en zorg dat je alle informatie die de prijs van je website gunstig kunnen beïnvloeden goed op orde hebt. De mogelijke vraagprijs bepaal je op basis van beschikbare kengetallen van vergelijkbare sites. Zijn die niet voorhanden dan zet je hoog in, zakken kan altijd nog.

Succes met het verkopen van je domein of website! En proficiat met je beschikbare tijd en geld natuurlijk.