2 manieren om Financieel Onafhankelijk te worden

Financieel onafhankelijk worden. Wie wil dat nou niet? Maar wat is ‘financieel onafhankelijk zijn’ eigenlijk? En belangrijker: Hoe wordt je het? Ga je beleggen, ondernemer worden of gewoon harder werken en slimmer met je geld om gaan? Gelukkig is er heel veel informatie over dit onderwerp terug te vinden en zijn er boekenkasten vol geschreven over dit onderwerp! Welke van deze boeken heb jij al gelezen?

Wat lees je hier over financiële onafhankelijkheid?

makkelijk geld verdienen

Waarom wil je financieel onafhankelijk worden?

Financieel onafhankelijk zijn betekent voor de meeste mensen dat je niet meer hoeft te werken voor je geld.

Dit kun je op twee manieren bereiken:

 1. Door meer passief inkomen te verdienen dan je uitgeeft
 2. Door minder geld uit te geven (waardoor je meer passief inkomen verdient dan je uitgeeft)

Financiële Onafhankelijkheidsdag

Financiële Onafhankelijkheidsdag bereik je op het moment dat je passief meer geld verdiend dan je uitgeeft.

In een grafiek ziet er als volgt uit :

Financial independence day
Financial independence day

Om dit te bereiken moet je ervoor zorgen dat je geïnvesteerde geld een bepaald rendement oplevert. Stel je hebt een bepaald vermogen wat 4% rente oplevert dan kun je berekenen hoeveel vermogen je moet hebben om financieel onafhankelijk te zijn, na dat je ook weet hoeveel je nodig hebt om te leven. Het spreekt voor zich dat wanneer je meer geld nodig hebt om van te leven, je ook ook meer vermogen nodig hebt voor dat je financieel onafhankelijk wordt.

Ditzelfde geldt ook wanneer je niet met geïnvesteerd vermogen werkt maar met andere inkomsten. Denk bijvoorbeeld aan winstgevende websites. Of vastgoed waarin je hebt geïnvesteerd en waar je maandelijks bepaalde huurinkomsten mee verdient. Dit kan ook een bedrijf zijn wat je hebt en wat je iedere maand of ieder jaar een bepaald inkomen oplevert. Wanneer je al die inkomsten op een rijtje zet kun je optellen wat er maandelijks aan passief inkomen binnenkomt. Als je vervolgens ook weet wat je maandelijks of per jaar uitgeeft dan kun je daaruit berekenen hoeveel je nog extra nodig hebt, waarvoor je bijvoorbeeld nog moet werken.

Wanneer je passieve inkomsten hoger zijn dan je uitgaven dan ben je financieel onafhankelijk!

Meer over Financiële Onafhankelijkheidsdag vind je in het boek ‘Living the 80/20 way‘ van Richard Koch (helaas geen Nederlandse vertaling van te vinden).  Op Google is deze overigens ook als PDF vindbaar… niet verder vertellen.

Minder uitgeven

Financieel onafhankelijk worden door minder uit te geven… Houd ik je nu voor de gek? Nee hoor. Het gaat er immers uiteindelijk om dat je gelukkig bent. En sommige mensen kiezen er bewust voor om zuinig te leven, met zo min mogelijk spullen en heel selectief te zijn met geld uitgeven. Deze levensstijl heeft zelfs een eigen woord gekregen: Minimalisme. Binnen de minimalistische levenswijze gaat het er niet om om meer te verdienen, maar juist om minder uit te geven. Meer is minder, oftewel: ‘Less is more’ in mooi Engels.

Een aantal inspirerende boeken hierover zijn:

Minimalisme helpt je niet alleen om gelukkig te worden, maar ook om financieel onafhankelijk te worden. Want de rekensom is wanneer je meer verdient dan je uitgeeft, dan ben je financieel onafhankelijk. Dus hoe minder je uitgeeft, hoe eerder je financieel onafhankelijk bent.

Meer verdienen

Maar bij financieel onafhankelijk worden hebben de meeste mensen toch niet de voorstelling dat ze daarna nooit meer op vakantie gaan. Oftewel: de meeste mensen willen graag financieel onafhankelijk zijn, maar dan wel met minimaal hetzelfde inkomen en evenveel welvaart als wat men nu gewend is. Dus veel op vakantie, in een mooi huis wonen en alles kunnen doen wat je hartje begeert en wat je graag wil doen. Want niet meer werken en vervolgens de hele dag binnen moeten zitten: dat wil niemand!

Om meer te verdienen zijn er een aantal mogelijkheden.

 • Risico nemen met je vermogen
 • Meer gaan werken
 • Harder of  slimmer gaan werken
 • Ander werk gaan doen
 • Slimmer met je geld omgaan.

Deze mogelijkheden zal ik hier kort toelichten:

Risico nemen met je vermogen

Over meer geld verdienen zijn vrachtladingen vol boeken geschreven. Daarnaast is er is heel veel (gratis) over op het internet te vinden. Het meeste ervan is echter onzin dus ben voorzichtig: geloof niet alles wat men opschrijft.

Wanneer je reeds vermogen hebt opgebouwd kun je er voor kiezen om daarmee te gaan investeren of beleggen. Voor dit laatste  kan ik je dit boek van harte aanbevelen:

De beleggingsillusie

Meer gaan werken

Meer gaan werken levert je alleen meer inkomen op wanneer je  op uurbasis werkt voor je baas of voor je klanten, als freelancer of ZZP-er . Tenzij je echter ontzettend veel voldoening uit je werk haalt en verder (nog) geen familie of vrienden hebt waar je gelukkiger van wordt ga ik je dit niet aanraden: je wordt er niet gelukkiger van.

Harder gaan werken

Harder gaan werken levert je op de korte termijn alleen meer op wanneer je niet op uurbasis werkt. Denk aan een freelance klus waarbij je bijvoorbeeld webteksten schrijft en per woord betaald krijgt. In dat geval gaan je netto inkomsten omhoog wanneer je sneller schrijft, oftewel harder werkt.

Slimmer gaan werken

Een andere manier is door slimmer te gaan werken, oftewel efficiënter gaan werken. Ook hierover is heel veel nuttige informatie terug te vinden. Google maar eens op ‘persoonlijke effectiviteit’ of ‘efficiënt werken’. Mijn persoonlijke favoriet over dit onderwerp is het boek ‘Getting things done’ van David Allen, oftewel ‘GTD’. Ook hierover is heel veel terug te vinden op het internet.

Wanneer je ondernemer bent, of dit wilt worden dan kan ik je de volgende inspirerende boeken van Bart van den Belt van harte aanbevelen. Hij geeft je goede tips en handvatten over hoe je een goede ondernemer wordt en waar je rekening mee kunt houden:

Ander werk gaan doen

Om meer geld te gaan verdienen kun je om te beginnen naar je baas gaan en met hem gaan onderhandelen over het salaris wat je verdient. Als daar geen ruimte blijkt te zijn kun je ervoor kiezen om ergens te gaan solliciteren en te kijken of je op die manier een hoger salaris ergens kunt krijgen. Je zult begrijpen dat dat gepaard gaat met enige onzekerheid. En ook het nemen van risico: je gaat namelijk uit je comfortzone. Dat is overigens iets wat er wel bij hoort: uit je comfortzone gaan. Dit betekent namelijk dat je aan het groeien bent. Als je nooit iets nieuws probeert en altijd binnen je comfortzone blijft, zul je als persoon niet groeien en zul je dus altijd houden wat je nu hebt. En dat is waarschijnlijk niet de reden dat je deze blog leest…

Slimmer met je geld omgaan

Hier zijn een aantal vuistregels voor. Denk bij ieder product wat je koopt:

 • Heb ik deze aanschaf echt nodig?
 • Zou ik het ook kopen als niemand het ooit zou zien?
 • Ben ik er over drie maanden nog net zo gelukkig mee?
 • Heb ik er al mee kennisgemaakt via lenen of huren?
 • Word ik hier gelukkiger van dan wanneer ik elk jaar 10% van de aankoopwaarde contant ontvang?

Als je deze vragen ergens voor jezelf opschrijft en steeds raadpleegt voor je over gaat tot je volgende aanschaf moet het goed komen.

 

Heel veel succes met financieel onafhankelijk worden!

Dank voor het lezen van deze blog! Heb je nog leuke leestips? Laat ze achter in de comments! Alvast bedankt voor je reactie.