Blog niche vinden als onderwerp voor je website

Een Blog niche vinden is het eerste wat je doet wanneer je een (affiliate) website wilt maken. Het onderwerp! En voor jou als online geldverdiener: liefst een winstgevend onderwerp.

Voor de één zal dit makkelijker zijn dan voor de ander.

Maar…

 • Hoe vind je een geschikte blog niche? 
 • Hoe vermijd je onderwerpen waarmee jij je financiële doelstellingen niet kunt halen?

Volg de volgende tips en stappen. Hiermee vergroot je je kans op een succesvolle en interessante niche aanzienlijk en vermijd je de belangrijkste valkuilen.

 

Wat is je hobby, je passie?

Begin met het zoeken naar een onderwerp bij diegene die je het best kent: jezelf. Waar ben je zoal mee bezig gedurende de week? Schrijf alles op wat je te binnen schiet. Zorg dat je minimaal 10 à 20 onderwerpen op papier hebt staan waar je uit kunt kiezen. In de volgende stap ga je deze evalueren.

Denk aan:

 • Werk of werkgerelateerde vaardigheden;
 • Hobby’s;
 • Passies;
 • Trends die je signaleert en waarin je je interesseert.

Daarnaast zijn er wellicht minder leuke zaken waar je mee te maken hebt en waar je anderen bij kunt helpen. Denk aan misstanden of ziektes.

Welke niche je ook kiest, kies een onderwerp waar je met plezier veel tijd aan te besteedt. Om je in alle facetten van dat onderwerp te gaan verdiepen en er over te lezen en te schrijven. Dit om je ‘expert’ status op te bouwen. Zodat je jouw website kunt vullen met veel leuke content en interessante artikelen. Om trouwe lezers te krijgen en een community op te bouwen rondom jouw onderwerp, jouw niche!

Wordt er geld besteed aan jouw onderwerp?

Je wilt op voorhand weten of men geld besteedt aan je onderwerp. Om hier een beeld van te krijgen adviseer ik je om te kijken naar de hoeveelheid:

 • Billboards
  • Kijk eens naar de reclameborden om je heen als je onderweg bent. Ze kosten veel geld. Je mag er dus vanuit gaan dat er in die markt veel geld verdiend wordt. Waarom zou niet een heel klein stukje van de taart voor jou zijn?
 • Online advertenties
  • Wellicht ken je Google Adwords? Dat zijn de advertenties die je op verschillende websites voorbij ziet komen. Wat voor onderwerpen zie je voorbij komen? Deze zijn wel afgestemd op de onderwerpen van je eigen internetgebruik en kunnen dus een vertekend beeld geven.
 • Offline advertenties in vakbladen of magazines
  • Als je in (vak)bladen of magazines kijkt: zie je advertenties voorbij komen van jouw onderwerp? Hoeveel?
 • Groepen, verenigingen, websites
  • Kijk hoeveel groepen, verenigingen en (website-) community’s er zijn rondom jouw onderwerp. Dit geeft een uitstekende indicatie of mensen geïnteresseerd zijn en of er potentie zit in je doelgroep.

Blog niche

Zijn er producten om te promoten?

Als je op je website producten wilt promoten kun je kiezen uit digitale of fysieke producten. Een eigen product verkopen heeft uiteraard de voorkeur. Heb je dit niet dan kun je andermans producten verkopen. Digitale producten geven minder rompslomp qua logistieke afhandeling of opslag. Deze zijn daarom zeer geschikt om mee te beginnen. Denk aan digitale cursussen of ebooks. Paypro is een bekend handelsplatform in Nederland voor digitale producten.

Na verloop van tijd kun je ook kijken naar fysieke producten. Dit om een breder scala aan producten binnen jouw niche aan je website bezoekers te kunnen promoten. Een bekend handelsplatform in Nederland voor fysieke producten is bijvoorbeeld Daisycon.

 

Is je blog niche specifiek genoeg?

Hopelijk heb je wat aan bovenstaande tips voor het kiezen van een niche. Of misschien nog beter: een ‘sub-niche’. Eentje die qua omvang groot genoeg is  om voldoende bezoekers op jouw website te krijgen, maar waar de concurrentie nog niet zo groot van is dat je op pagina 40 van Google belandt. ‘Gezonde recepten’ zal waarschijnlijk lastig worden omdat bijna iedere bekende Nederlander je voor zal zijn. ‘Gezonde recepten met eiwitten’ is misschien wel specifiek genoeg om een positie meer vooraan te verwerven.

Wil je nog meer informatie?

Het kiezen van een geschikte blog niche is ontzettend belangrijk. Dit om te zorgen dat je ook na verloop van tijd gemotiveerd blijft om aan je website of blog te blijven werken. Aan de andere kant: laat je niet afschrikken om een blog of affiliate website te beginnen over een onderwerp waar je (nog) niet heel veel vanaf weet. Het belangrijkste is er aan te beginnen en vol te houden.

Wil je meer weten over hoe je een geschikt onderwerp en domeinnaam vindt voor jouw blog of affiliate website? Dan adviseer ik je zeker om een kijkje te nemen op de website van Jacko Meijaard. In zijn ‘affiliate marketing revolutie’ legt hij stap voor stap uit hoe je een geschikte domeinnaam registreert en een succesvolle, winstgevende website maakt.

Succes met het kiezen van je onderwerp!

Heb je een onderwerp gekozen? Lees dan hier verder: